Onze schapen:

De schapen op het bedrijf lopen vrijwel het gehele jaar in weilanden in de Ooijpolder. De eerste schapen worden rond half december op stal gezet zodat ze op tijd geschoren kunnen worden voordat ze gaan lammeren. De eerste lammeren worden rond eind december/ begin januari bij ons op het bedrijf geboren. De schapen komen in groepen op stal. Deze groepen worden samengesteld door middel van de verwachte "bevaldatum" van het schaap. Deze bepalen we door de kleur op de vacht, die door de ram is achtergelaten. Schapen die dus later moeten lammeren, worden later pas naar binnen gehaald en geschoren. Dit wordt ongeveer 2 weken voor het lammeren gedaan.

 

 

Een ram krijgt iedere 17 dagen een nieuwe kleur dekblok omgedaan. Zo heeft dus iedere periode in het dekseizoen zijn eigen kleur. 145 dagen na het dekken kunnen de lammeren geboren worden. De ooien die in dezelfde dekperiode gedekt zijn hebben dus allemaal dezelfde kleur op hun vacht en zijn rond dezelfde tijd uitgerekend. 

 

De lammeren verblijven na de geboorte samen met hun moeder in een aflamhok. Hierdoor kunnen de ooi en haar lammeren een moeder-kind band ontwikkelen en leren ze elkaar herkennen. Meestal blijven ze een paar dagen in het aflamhok, waarna ze naar een groepshok gaan. In een groepshok lopen ongeveer 6 ooien en hun lammeren. Na een week gaan ze dan weer door naar een groter groepshok, waarin ongeveer plaats is voor 25 ooien met lammeren.